Hoppa till sidans innehåll

Hur går träningen till?


Hittade en bra förmulerad förklaring via Svenska Judoförbundets hemsida www.judo.se:

"Bra att veta innan första träningen
Judo utövas i en träningslokal, som kallas “Dojo” på japanska. På judomattan (“Tatami”) tränar alla barfota och utan hårda föremål på kroppen eller på kläderna, dvs inga örhängen, halsband, knappar eller dragkedjor. Det är inte nödvändigt med en judodräkt (“Judogi”) den första tiden som du tränar men det är bra med träningskläder som har långa ärmar och långa ben. Om du har långt hår är det bra om du antingen flätar det eller sätter upp det med en mjuk snodd utan metall.

Judo tränas normalt i blandade grupper, både killar och tjejer eller både män och kvinnor. Ofta är de uppdelade i olika åldersgrupper och i olika färdighetsnivåer – som visas genom den färg på bältet som utövaren bär. När någon börjar med judo så bär den ett vitt bälte – om den har en judodräkt.

När träningen börjar
Varje judoträning börjar alltid med att hela gruppen och tränaren gör en hälsning (“Rei”), oftast görs den sittande på knä men kan ibland göras stående. Olika klubbar kan ha olika rutiner för sin hälsning, en del gör det i ring, andra gör det på led. Träningen inleds sedan med någon form av uppvärmning, för barngrupper blir det ofta någon lek, enkla inslag av gymnastik förekommer ibland men nästan alltid träning på judons fallteknik (“Ukemi”).

Under träningspasset så blandas olika moment av teknikträning både i stående på olika kast och i matta på olika fasthållningar, vändningar eller kontrollgrepp. Flera av övningarna har inte bara teknikträning som enda syfte utan kan också ha karaktären av styrke-, snabbhets-, koordination- eller uthållighetssträning. Ofta, i alla fall i grupper där deltagarna tränat en tid, så genomförs också en del kampmoment (“Randori”) både i stående och i matta.

Varje träning avslutas också med en likadan hälsning som inledde träningspasset. "

Uppdaterad: 20 JAN 2020 21:01

Postadress:
Vallentuna Judoklubb - Judo
Vallentuna Judoklubb c/o Claudia Johansson, Mörbytorpsvägen 307
18694 Vallentuna

Besöksadress:
Vallentuna Judoklubbs Dojo, Lindholmsvägen 211 (Gustav Vasaskolans gymnastiksal)
18694 Vallentuna

Kontakt:
Tel: 0733303077
E-post: vallentunajudo@gmail...

Se all info